Spring Meeting TECNIO 2023

5 de maig de 2023

Trobada del agents de l’ecosistema de transferència al TECNIO Spring Meeting

Barcelona, 4 de maig de 2023. Aquest dimecres 3 de maig els grups TECNIO -amb participació d’altres agents de l’ecosistema de transferència- han celebrat l’Spring Meeting a la terrassa de l’edifici Pier 1, seu de l’associació.

El Sr. Miquel Martí, CEO de Tech Barcelona, ha donat la benvinguda a l’acte. Després, el Sr. Lluís Juncà, director general d’Innovació i Emprenedoria de la Generalitat de Catalunya, ha destacat en la seva intervenció la importància del segell TECNIO per a la innovació a Catalunya i ha fet èmfasis en remarcar que, els països que no siguin capaços de produir talent i aplicar-lo, no tenen futur. També ha esmentat la intenció del Govern en els mesos vinents “tenim l’objectiu de redefinir el segell TECNIO i els criteris que ha de tenir un centre per rebre’l”.

Per la seva banda, la Sra. Laia Arnal, la nova directora general de Coneixement, Transferència i Territori al Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, ha declarat el compromís per part de la Generalitat d’impulsar amb finançament les iniciatives de transferència. Ha destacat el fons FITA (Fons d’Impuls a la Tecnologia Avançada) amb què el Govern -a través dels departaments d’economia i d’universitats, juntament amb el fons europeu d’inversions- es compromet a destinar als anys vinents trenta milions d’euros a Projectes de Recerca i Desenvolupament.

Durant la taula rodona “Evolució, Reptes i Futur de TECNIO: un model basat en la col·laboració amb l’empresa”, Laura Liarte, General Manager a HOHNER, i Ramon Carbonell, CEO AUSA, han destacat la importància de la col·laboració entre els grups TECNIO i les empreses per aportar innovació i talent i fer-les més competitives. Irene García, Catedràtica i directora del Grup TECNIO CPT de la UB, i el Sr. Armand Sánchez, professor Emèrit del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la Facultat de Veterinària de la UAB, han posat l’accent en la necessitat de reconeixement dels investigadors que fan transferència i en la burocràcia que dificulta la col·laboració entre els centres de recerca i les empreses.

Es reconeix que encara cal que l’empresa entengui que s’ha d’invertir en coneixement i que cal apropar més les posicions entre Grups i el sector productiu, destacant la missió de l’Associació TECNIO per afavorir la creació d’aquest pont.

També s’ha fet èmfasi en la necessitat de reconeixement de la figura de l’investigador amb les eines i marcs reguladors necessaris. Complementàriament, s’ha demanat agilitzar la burocràcia i facilitar els convenis de col·laboració amb les empreses.

A les seves conclusions finals, el Sr. Ramon Carbonell ha animat a incentivar el relleu generacional, mentre que Laura Liarte ha reprès la idea del pont i afirma “com més a prop estiguin els programes d’ACCIÓ de les universitats, més ajudaran a tancar el cercle”.

El Sr. Armand Sánchez ha demanat el compliment de les lleis i recorda que: “la llei de la ciència diu que hem d’invertir un tant per cent del PIB en innovació. La LOSU, que ja és vigent, diu que hem de destinar un 5% del pressupost de les universitats a recerca i un 1% dels pressupostos generals ha d’anar al sistema universitari”.

En el seu torn, i ja per concloure, la Sra. Irene Garcia ha tornat a remarcar la necessitat del reconeixement als investigadors que fan transferència i afegeix: “és vital per a la subsistència dels Grups TECNIO una ajuda financera econòmica estructural que no tenim. Els Grups necessiten ajuda i suport perquè aquest model que funciona no es perdi amb el temps”.

L’Spring Meeting dels grups TECNIO ha estat un espai per a la reflexió i el diàleg sobre el present i el futur de la transferència de coneixement i tecnologia a Catalunya. Els representants del Govern, dels centres de recerca i de les empreses han posat en relleu la importància de la col·laboració entre tots els actors per fer avançar la recerca i la innovació a Catalunya, així com la necessitat i d’agilitzar els processos burocràtics a més de la importància de reconèixer i incentivar la figura de l’investigador. Unes necessitats que han de ser sostingudes amb la inversió necessària a totes les etapes del procés.

Notícies relacionades