22 d'abril de 2024

Els polítics responen als agents TECNIO abans de les eleccions Catalanes

Representants de tots els grups polítics amb representació al parlament i que concorreran a les urnes el pròxim 12 de maig han expressat davant els associats de TECNIO el seu posicionament en matèria de transferència i innovació.

A escasses setmanes de les eleccions Catalanes, el debat organitzat TECNIO ha convocat representants de tots els grups parlamentaris que opten a presidir la Generalitat. Han participat en el debat Alícia Romero (PSC); Adrià Guevara (ERC); Toni Castellà (Junts); Manuel Acosta (Vox); Mercè Cortina (CUP-DT); Albert Marañón (Comuns-Sumar); David Andrés (Ciutadans) i Manuel Reyes (PP). L’acte ha tingut lloc a l’auditori de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona i ha comptat amb la presència de vora 130 persones, principalment representants dels grups i centres que integren l’associació, així com de l’ecosistema d’innovació català i l’àmbit empresarial i l’econòmic.

Innovació per un futur més sostenible
La benvinguda institucional, a càrrec del director del ICM-CSIC Valentí Sellarès, ha estat una crida urgent per la sostenibilitat mediambiental com repte indestriable de la innovació. Així mateix, ha demanat el compromís dels polítics per “abraçar la ciència, la sostenibilitat i el respecte al medi ambient com a pilars fonamentals de les vostres polítiques i accions futures”.

A continuació, la Prof. Nora Ventosa, com a presidenta de l’Associació TECNIO, ha destacat el caràcter obert dels grups que la integren: 57 centres i grups de recerca provinents de les universitats catalanes, Cerca i CSIC acreditats per ACCIÓ. Posa en relleu que: “malgrat l’alt nivell de la recerca a Catalunya, el de la innovació del nostre país és molt menor i cal un compromís polític per destinar els recursos necessaris perquè sigui equiparable”. En aquest sentit, l’associació ha fet arribar als polítics un document en el qual es presenten mesures i propostes per tal d’impulsar a transferència i innovació amb mecanismes complementaris a què impulsen la recerca.

Què proposen els polítics?

Moderats per la periodista especialitzada en ciència i salut Cristina Saéz, els diferents polítics han exposat els seus punts de vista i propostes per millorar el sistema actual. Alícia Romero critica la manca d’un sistema d’innovació eficaç durant els últims 25 anys i reclama una acció urgent. Adrià Guevara, d’ERC, destaca la necessitat de centralitzar la política de recerca i innovació, mentre que Toni Castellà, de Junts, argumenta que Catalunya ja és líder en recerca, però necessita millorar en innovació i transferència. Manuel Acosta, de Vox, lamenta que la inversió en innovació sigui insuficient i proposa millorar la inversió i la col·laboració publicoprivada.

D’altra banda, Mercè Cortina, de la CUP-DT, subratlla la recerca com una eina clau que no ha de dependre de tercers, i David Andrés, de Ciutadans, critica la falta de discussió sobre innovació en la política. Albert Marañón, dels Comuns, parla de la necessitat de millorar les condicions dels investigadors i de consolidar el finançament de la recerca, mentre que Manuel Reyes, del PP, veu la innovació i la transferència com una necessitat urgent i una oportunitat per convertir Catalunya en el Silicon Valley d’Europa.

Així, es dibuixa un escenari on tots els partits reconeixen la importància crítica de la innovació, tot i que difereixen en les estratègies i en les prioritats per implementar canvis significatius en el sistema.

La llei de la Ciència

Pel que respecta a la nova Llei de la Ciència a Catalunya, les respostes dels polítics revelen  un consens sobre la necessitat d’incrementar el suport a la ciència i la innovació, mostren diferents enfocaments sobre com implementar aquest suport.

Manuel Reyes del PP insta a què és necessari disposar dels recursos mentre que Adrià Guevara d’ERC subratlla les polítiques públiques efectives com primordials per la transferència de coneixement. Albert Marañón enfoca la seva intervenció en la protecció dels científics, mentre que Manuel Acosta de Vox critica la insuficiència de fons per sectors com l’agroalimentari.

Alícia Romero (PSC) insisteix a dissenyar un ecosistema que impulsi la innovació, i Toni Castellà de Junts destaca la importància de diferenciar la capacitat científica de l’impacte empresarial, suggerint un finançament estable per a entitats com TECNIO. Mercè Cortina de la CUP emfatitza la transferència de coneixement dins les universitats, i Ciutadans proposa augmentar la inversió fins al 3% del PIB en innovació.

Millor coordinació entre els agents del sistema de transferència

Sobre la coordinació del sistema de transferència de coneixement, diverses propostes van ser exposades pels representants polítics. Ciutadans va destacar la necessitat de millorar les condicions laborals del personal universitari i va proposar la creació d’una xarxa de “smart capital” per invertir en startups. En contrast, la representant de la CUP va insistir en la importància de desvincular la recerca de les grans empreses dels sectors petrolier, químic i armamentístic, subratllant la necessitat d’un finançament que prioritzi la utilitat social de la innovació.

Toni Castellà de Junts destaca: “un finançament basal és essencial per a TECNIO per respondre als reptes d’innovació empresarial” i va advocar per escalar fórmules d’èxit com els doctorats industrials”. Alícia Romero ha defensat també la importància d’un finançament basal que ofereixi estabilitat i va cridar a una major col·laboració entre tots els agents de recerca.

Adrià Guevara d’ERC ha remarcat la necessitat de connectar la innovació i el coneixement amb el teixit social i productiu i va destacar la falta de professionals en el sector. Manuel Acosta de Vox va parlar de la importància d’un sistema educatiu universitari fort i d’una indústria potent, així com d’un sistema legal que protegeixi la propietat intel·lectual.

Albert Marañón ha advocat per: “garantir l’accés universitari i la formació de doctors, facilitant l’accés a la universitat”. Manuel Reyes del PP incideix en la necessitat de treballar amb les universitats per generar i retenir talent a Catalunya, amb una retribució competitiva.

Augment de la inversió per fer de Catalunya un líder d’innovació

Els representants polítics han presentat diverses visions per estimular l’augment de la despesa privada en recerca i desenvolupament (R+D) així com per impulsar la creació de start-ups tecnològiques a Catalunya. Manuel Acosta ha destacat la fortalesa de sectors com la innovació i la biologia, però ha subratllat la importància d’ampliar la inversió a altres àrees estratègiques, ressaltant que l’estabilitat política i jurídica és crucial per atraure inversions. D’altra banda, Marañón ha defensat la necessitat de promoure un coneixement transversal i de desenvolupar grups de recerca adaptatius al context social i climàtic, considerant la resposta a l’emergència climàtica com una prioritat.

En paral·lel, Manuel Reyes ha comentat que la inestabilitat política pot repel·lir inversions i ha advocat per la necessitat de més estabilitat política i incentius fiscals per atraure més inversió. David Andrés ha proposat reduir les barreres burocràtiques i fiscals per facilitar la innovació, especialment entre els joves. Mercè Cortina (CUP) ha suggerit mantenir la tecnologia de les universitats dins de l’àmbit públic més temps, i ha proposat la creació d’una empresa pública per assegurar un ús social de la recerca. Finalment, Toni Castellà de Junts ha destacat la importància de programes específics per a pimes i la creació d’unitats unificades de transferència en les universitats, mentre que Alícia Romero del PSC s’ha enfocat en la importància del finançament inicial per a les start-ups i la coordinació entre tots els agents del sistema per optimitzar recursos i estratègies.

Les impressions des de TECNIO

Nora Ventosa, presidenta de l’Associació TECNIO i directora del grup Nanomol de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona , valora positivament el debat polític, destacant el compromís unànime dels partits per incrementar el suport a la innovació i la transferència tecnològica, àmbits menys prioritzats en comparació amb la recerca. Subratlla que tots els partits estan d’acord en la necessitat d’un finançament basal continuat per potenciar la transferència tecnològica des de les acadèmies cap a les empreses, essencial per impulsar la innovació.

Per la seva banda, Irene García, directora executiva al Thermal Spray Center (CPT), professora de la UB, i vocal de l’associació destaca la importància d’haver aconseguit la participació dels polítics i comenta que considera important apropar els llenguatges d’administració i la ciència. Tot i això, observa un interès generalitzat en la innovació i la transferència tecnològica, reconeixent la qualitat de la recerca a Catalunya com a base sòlida per avançar.

El director del grup i tresorer de l’associació, Jesús Colprim destaca la necessitat d’una major comprensió sobre el model de transferència tecnològica realitzada pels agents TECNIO. Destaca, a més que el finançament basal ha d’anar més enllà de la creació de noves empreses i afavorir també la col·laboració essencial entre universitats, grups de recerca i empreses.

Santi Royo, vicepresident de TECNIO i director del grup , destaca la importància d’entendre les propostes concretes dels candidats polítics en matèria de transferència de tecnologia, destacant la profunditat del debat i com això ajuda a valorar les diferents candidatures. Quant al finançament basal, reconeix una gran unanimitat sobre la necessitat d’un suport econòmic més robust per als grups i entitats dedicats a la transferència tecnològica, vist com un valor afegit. A més, en la coordinació dels agents de transferència, subratlla la necessitat d’un lideratge més empresarial per assegurar una col·laboració eficaç i respectuosa entre tots els implicats.

Finançament basal i compromís polític per liderar la innovació

Així, es dibuixa un escenari on tots els partits reconeixen la importància crítica de la innovació, tot i que difereixen en les estratègies i en les prioritats per implementar canvis significatius en el sistema. Des de l’Associació agraïm la participació de totes i tots els representants polítics i subratllem la consciència que ha mostrat la majoria sobre la importància del finançament basal per al desenvolupament continu dels grups TECNIO.

Així mateix, rebem positivament les posicions més enfocades a materialitzar-se en compromisos que beneficien el sistema de transferència per, efectivament, fer de Catalunya un Innovation Leader europeu.

Notícies relacionades