31 de gener de 2024
Josep Maria Suñé Negre, director de SDM: “Catalunya és el millor lloc per fer transferència de coneixement”
Parlem amb Josep Maria Suñé Negre, Catedràtic de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica de la UB i director de SDM (Servei de Desenvolupament del Medicament), qui ens presenta aquest grup dedicat a la recerca, disseny i control de medicaments.
Quants projectes teniu en marxa amb laboratoris farmacèutics?
Tenim oberts 17 projectes amb empreses del sector farmacèutic. Estem desenvolupant un projecte bastant complex i innovador: es tracta de fer uns comprimits d’un principi actiu amb una complicada biodisponibilitat i que no es troben al mercat.
Què és la planta pilot UB Farmatec?
Hem fet aquesta nova planta pilot que anomenem UB Farmatec, on sí que podrem fer lots que puguin ser donats a pacients i poder fer així estudis clínics en pacients.
Explica’ns un cas d’èxit del grup.
Aquesta planta pilot de UB Farmatec ja ha fet una tasca social importantíssima durant la pandèmia. Quan ens van confinar l’Hospital Clínic tenia mancança de solució hidroalcohòlica. Van fer 9 tones de solució hidroalcohòlica que vam passar a l’Hospital Clínic i 13 tones més per a altres hospitals, la UB i altres institucions, perquè poguessin fer front a aquesta emergència sanitària que varen tenir.
Què representa la col·laboració de la universitat i el sector farmacèutic?
Jo crec que per al sector farmacèutic ha de ser una aliada clau. No és que ho sigui ja. Per què? Perquè manca encara aquest apropament per part del sector empresarial cap a la universitat pública, que costa. I manca també aquest apropament de la universitat cap a l’empresa.
Què suposa tenir el segell TECNIO i ser part de l’associació?
Per a nosaltres és una joia tenir el Segell TECNIO. Vam ser dels primers, el tenim des de l’any 2000. Per a nosaltres representa estar en un grup d’altres elements de recerca de transferència que hi ha a Catalunya i a la nostra terra i ens representa també que sigui reconeguda aquesta transferència i aquesta recerca que estem fent, que sigui reconegut que és una tasca que té un benefici per a la societat.
Com veus el futur de la transferència de coneixement?
Els joves que estan investigant i que actuen com a investigadors en el grup TECNIO tenen el lloc immillorable per poder fer aquesta transferència de talent al sector, a la societat. Ara, tot aquell investigador que està en un grup TECNIO té un futur extraordinari, però un futur extraordinari a on? No dins del grup, sinó a fora. Perquè és aquesta transferència de talent que també fem i que és molt valorada per part de l’empresa de tots els sectors i en el nostre cas d’empresa farmacèutica.
Segons la teva experta visió, com veus la posició de Catalunya per liderar l’R+D+I a Europa?
Catalunya és el millor lloc per fer transferència de coneixement. És el lloc que té tota la infraestructura, té el talent, té un gran nombre de grups d’investigadors reconeguts i que són, jo diria, dels millors.
Notícies relacionades
Des de l'Associació TECNIO hem tingut l'oportunitat d'analitzar dos casos d'èxit que il·lustren el potencial de la transferència tecnològica quan [...]
La tercera edició del Congrés TECNIO ha posat de manifest que la transferència de coneixement és un motor indispensable per [...]
Terrassa acull el III Congrés TECNIO, tot un referent en la transferència de coneixement a Catalunya
La tercera edició del Congrés TECNIO se centra en la transferència de coneixement com a motor indispensable per a millorar [...]