1 de març de 2024
Transferència de coneixement: creació de valor i progrés social
El passat dimarts 27 de febrer, la Sala Pere i Joan Coromines de l‘Institut d’Estudis Catalans (IEC) va acollir un debat profund sobre la transferència de coneixement. L’acte, titulat “Què guanyem amb la transferència de coneixement?“, va ser organitzat en el marc de les sessions que la Secció de Ciència i Tecnologia celebra els dimarts.
Irene Garcia Cano, membre de la Junta de TECNIO, va participar activament en el debat que va ser moderat Lurdes Jordi, Directora de l’àrea d’Innovació i Transferència, de la Fundació Bosch i Gimpera.
La taula ronda va reunir un destacat panell d’expertes en la matèria: Laia Arnal, biòloga i directora general de Transferència i Societat del Coneixement de la Generalitat de Catalunya; Mònica Roca, enginyera de telecomunicacions, fundadora de l’empresa IsardSAT i expresidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona; Sara Secall, sòcia d’Inveready i responsable de Biotech Portfolio; i Irene Garcia Cano, vicedegana de Recerca i Transferència de la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona i directora del grup TECNIO de Projecció Tèrmica.
Debats i perspectives diverses
Les participants van abordar una àmplia gamma de temes relacionats amb la transferència de coneixement des de l’àmbit acadèmic al sector empresarial, subratllant la importància d’aquesta pràctica per al desenvolupament econòmic i social de Catalunya.
Lurdes Jordi, la moderadora, va introduir la sessió destacant la importància fonamental de la transferència de coneixement per connectar la recerca amb les seves aplicacions pràctiques.
Els punts de vista de les ponents
Laia Arnal, va destacar la necessitat d’un pla de transferència subratllant que la llei de la ciència requereix estratègies específiques. Va fer èmfasi en qüestions com la igualtat de gènere i els indicadors de recerca, afirmant que “quan parlem de transferència o de recerca, parlem d’un govern.”
Mònica Roca, va abordar els desafiaments de la transferència de coneixement des de la perspectiva empresarial. Va ressaltar la importància de la relació entre empresa i universitat, destacant les complexitats relacionades amb la propietat intel·lectual i la falta de reconeixement en aquest àmbit.
Sara Secall, va posar l’accent en el paper de les empreses inversores en la transferència de coneixement i el seu suport als projectes innovadors, ressaltant la importància de la connexió amb l’acadèmia i com les inversions en fàbriques de biotecnologia poden tenir un impacte significatiu al territori.
Irene Garcia Cano, va parlar del paper dels grups de recerca TECNIO en aquest procés i de la importància de reconèixer i impulsar les seves activitats, afirmant que “si no hi ha transferència, no hi ha innovació.”
Reflexions i conclusions
El debat va ressaltar la importància d’unir els esforços del govern, les institucions acadèmiques i les empreses per fomentar la transferència de coneixement.
També va destacar la necessitat d’incentivar la participació dels investigadors en aquest procés i d’adaptar les polítiques i els recursos per millorar-ne l’eficàcia.
Perspectives de futur
Les participants van expressar el seu optimisme sobre el futur de la transferència de coneixement, preveient un augment tant en la quantitat com en la qualitat en els pròxims 5-10 anys. Van destacar la importància de continuar fomentant el diàleg i la col·laboració entre els diferents actors del ecosistema d’innovació de Catalunya.
Conclusions sobre la transferència
L’acte a l’IEC va ser una gran ocasió per aprofundir en els reptes i les oportunitats de la transferència de coneixement a Catalunya. Amb el compromís i la col·laboració dels i les investigadores, les empreses i les institucions, és possible avançar cap a un futur més innovador i sostenible per a tothom. La transferència de coneixement no és només una necessitat, sinó una oportunitat per a la creació de valor i el progrés social del nostre país.
Pots veure la gravació completa de la taula rodona al canal de YouTube del IEC.
Notícies relacionades
Des de l'Associació TECNIO hem tingut l'oportunitat d'analitzar dos casos d'èxit que il·lustren el potencial de la transferència tecnològica quan [...]
La tercera edició del Congrés TECNIO ha posat de manifest que la transferència de coneixement és un motor indispensable per [...]
Terrassa acull el III Congrés TECNIO, tot un referent en la transferència de coneixement a Catalunya
La tercera edició del Congrés TECNIO se centra en la transferència de coneixement com a motor indispensable per a millorar [...]