2 de març de 2023
Recerca que impacta a la societat: les spinoff de grups TECNIO a l’epicentre de la innovació mundial en el MWC – 4Y4N
“La col·laboració és la base de la innovació i només col·laborant és possible tenir un gran impacte”
Quatre de les empreses derivades de grups TECNIO han estat protagonistes de l’estand d’ACCIÓ en la primera jornada del MWC-4YFN. En aquesta finestra al futur, on la tecnologia i les startups més punteres es donen cita cada any a Barcelona, les spinoffs Bamboo Energy, IQUA Robotics, Integra TX i Able Human han presentat les seves experiències de transferència del coneixement i col·laboració amb la indústria.
Lluís Juncà, director general d’Innovació, Economia Digital i Emprenedoria de la Generalitat de Catalunya, ha donat la benvinguda a l’acte i ha destacat que la col·laboració és la base de la innovació i que només col·laborant és possible tenir un gran impacte. A continuació, pren la paraula Santiago Royo (CD6, TECNIO i UPC) qui valora la funció de l’Associació TECNIO en el seu paper de representació: “abans ens trobàvem dispersos, teníem poca visibilitat a la societat i davant administració. Junts guanyem visibilitat i força.” Així mateix, destaca la importància de l’Associació TECNIO per l’ecosistema d’innovació de Catalunya.
“És sentir que el que estàs fent, un dia aportarà a la societat. Aquesta és la màgia: la recerca que torna a la societat”
A continuació Manuel Palacín, director de TECNIO, dona pas a la taula rodona amb Cristina Corchero, fundadora i CTO de Bamboo Energy i Marc Pahissà, Innovation & Business Development Director de Nexus Energia per parlar de la col·laboració amb empreses. Aquesta spinoff d’IREC ha desenvolupat un sistema basat en IA per preveure el consum dels usuaris i com poden canviar-lo per reduir els costos energètics. “Volem revolucionar el sistema energètic posant al consumidor en mig i amb un company de viatge com Nexus ho podem aconseguir”, destaca la seva fundadora respecte a l’aliança amb la comercialitzadora d’energia.
Coneixem l’experiència de col·laboració entre centres d’investigació de la mà de Joseta Roca, executiva d’IQUA Robotics -empresa emergent orientada al desenvolupament de robots submarins i spinoff de VICOROB. Roca pren la paraula per explicar les seves impressions del que suposa que l’aplicació de la tecnologia desenvolupada en la recerca: “és sentir que el que estàs fent, un dia aportarà a la societat. Aquesta és la màgia: la recerca que torna a la societat”. Per la seva banda Damianos Chatzievangelou, biòleg marí i investigador postdoctoral de l’ICM-CSIC, comenta que gràcies a la tecnologia d’IQUA Robotics és possible obtenir informació del fons marí profund a la qual no podien accedir i amb la que, en dècades anteriors, no podien treballar”.
Com a exemple de la col·laboració amb altres empreses emergents destaca el cas d’Integra TX -sorgida del grup de recerca SynBio de la UPF- per la seva aliança amb OneChain Inmunothearapeutics. Manuel Palacín destaca la capacitat de SynBio i del seu director Marc Güell per generar transferencia de coneixement i innovació. Explica Güell perquè es va apostar per una spinoff en el cas d’Integra TX: “Volem escriure missatges llargs en el genoma per finalitats terapèutiques en immunoteràpia. El camí és molt llarg i els primers anys serveixen per consolidar la tecnologia.” En la seva intervenció també desca l’existència d’un ecosistema de transferència que fa que sigui un bon moment per les ciències aplicades. “Hi ha més difusió i es mou més”, comenta.
Per mostrar un dels casos d’èxit de col·laboració amb institucions sanitàries, Alfons Carnicero -fundador i CEO d’Able Human Motion derivada UPC-CREB– amb l’Eloy Opisso, director Innovació Institut Guttmann, parlen de la seva aliança. Exposa Carnicero que, davant l’altíssim preu dels exoesquelets existents, es va crear l’aliança per tal de fer-los més accessibles als usuaris. Valora que és vital treballar al costat d’una institució que coneix el problema de primera mà i estar a prop del pacient per entendre les seves dificultats: “això ens dona les claus per treballar i desenvolupar el producte. Molts pacients, doctors i persones l’han provat i han donat feedback per poder arribar on som ara”, remarca. Per la seva banda, l’Eloy Opisso valora molt positivament que el resultat sigui fruit del coneixement conjunt i afirma: “ens agrada no comprar un producte fet sinó desenvolupar-lo conjuntament. Per això treballem amb les empreses que desenvolupen tecnologia”.
Creus que la teva empresa també podria beneficiar-se de la col·laboració amb les spinoffs dels grups TECNIO? Posa’t en contacte amb nosaltres i t’assessorarem de quina opció pot ser la més adequada.
Notícies relacionades
Parlem amb Josep Maria Suñé Negre, Catedràtic de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica de la UB i director de SDM (Servei [...]
Per tal de promoure la transferència del coneixement entre els grups i el centres de recerca cap a l’empresa, és [...]